Ekologisia valintoja

Viime vuonna mediassa esiintyi toistuvana aiheena ekologisesti eläminen ja omien valintojen merkitys. Ihmisiä on maapallolla arviolta melkein 8 miljardia, ja tämän määrän joukossa yhden ihmisen valinnat voivat tuntua mitättömiltä. Pienet teot ovat pieniä tekoja, ja suuret teot suuria tekoja, ja ne kantavat suurempiin mahdollisuuksiin.

Yhden ihmisen valinnasta lähtee kuitenkin lumipallo pyörimään. Yksi ihminen aloitti vegaanisen ruokavalion, ja nyt vegaaniruokavalio on niin yleinen, että jopa pikaruokaravintolassa on vegaaninen vaihtoehto. Ekologisesti eläminen ei tarkoita, että kaikki valinnat pitäisi tehdä ekologisin menetelmin. Aloita pienistä askelista.

Ekologisia valintoja pystyy tekemään miettiessään ruokaostoksiaan, sähkön käyttöään, matkustamistaan ja harrastamistaan. Myös hevosharrastuksessa pystyy tekemään ekologisia valintoja.

Ai miten? No, minäpä kerron.

Älä osta tarpeettomia varusteita Hevosharrastusta aloittaessa moni miettii, mitä varusteita tarvitsee ostaa. Varusteet, jotka ovat ”pakollisia”, on ratsastuskypärä, -housut, -hanskat sekä tallille ja ratsastukseen sopivat kengät.

Kirpputorit Hevosharrastus on melko kallista, ja niin myös varusteisiin menee helposti satoja euroja. Jotkin varusteet pystyy ostamaan kirpputoreilta, mutta esimerkiksi ratsastuskypärä täytyy ostaa itse. Vaikka ostaja sanoisi, ettei kypärä ole tippunut kertaakaan, uusi kypärä on aina turvallisin vaihtoehto – ja ratsastajan yksi halvin turvavakuutus. Kirpputoreilta voi ostaa ratsastushousuja ja tallikengät, ja säästää helposti ainakin 100€:a.

Kuivikkeen valinta Karsinan kuiviketta miettiessä on hyvä miettiä sen ekologisuutta, ja siitä mahdollisesti muodostuvaa jätettä. Turve sitoo todella hyvin ammoniakin hajun ja nesteen, ja se maatuu nopeasti ja soveltuu hyvin pelloille. Kuivikkeena ollutta turvetta pystyy siis käyttämään pelloilla hyvänä lannoitteena. Olki antaa hevoselle pehmeän ja lämpimän patjan, muttei se ime nestettä niin hyvin, ja sen menekki on suuri. Kutterista ja sahanpurusta lannan erottaa helposti, mutta huonon ammoniakin sitomiskyvyn vuoksi kutteria ja sahanpurua tarvitsee paljon. Kutteri ei sovellu hyvin pelloille.

Tallille kulkeminen Monet tallit rakennetaan nykyään julkisten kulkuyhteyksien lähelle, eli tallille pääsee helposti busseilla. Busseilla liikkuminen on parempi vaihtoehto, sillä samassa bussissa kulkee enemmän ihmisiä ja liikenteen päästöt ovat pienempiä.

Luonnonyrtit Hevosen luonnonmukainen ruokinta perustuu luonnosta löytyviin yrtteihin. Luonnonyrtit siis soveltuvat hevoset ruokavalioon yleensä paremmin, kuin kaupan valmisteet. Luonnonyrtit ovat myös halpoja. Lisäksi luonnonyrttejä pystyy tekemään itse esimerkiksi kuivattamalla ruusunmarjoja ja nokkosta.

Anna laitumen levätä Onko hevosesi vuodesta toiseen samalla laitumella? Olisiko sinulla mahdollisuutta laitumen vaihtamiseen muutaman vuoden välein? Kun laidun saa levätä, se saa kasvaa rauhassa ja saa kasvattamiensa kasveista sokeria ja energiaa seuraavan vuoden kasvamiseen. Näin laidun säilyy hyvänä monta vuotta.

Yhteiskyydit Julkisten kulkuvälineiden käytön lisäksi voit mennä kilpailuihin ja valmennuksiin toisen samalta tallilta lähtevän ratsukon kanssa. Trailerissa matkustava hevosesi saa matkaseuraa, ja niin myös sinä saat kyytiisi jonkun, kenen kanssa jakaa fiiliksiä ennen valmennusta tai kilpailuja, ja niiden jälkeen.

Yllä mainittujen esimerkkien lisäksi ekologisia valintoja, joita pystyy tekemään hevosharrastuksessa, on monia. Ovien sulkeminen heti talliin tullessa on jo yksi asia, millä säästät sähköä sekä rahaa.

Käytätkö sinä jo joitakin näistä tämän listan esimerkeistä?

Artikkeli kategoriassa

2 kommenttia artikkeliin ”Ekologisia valintoja

  1. Hyvä aihe! Hevosharrastus ei ole koskaan kovin ekologinen valinta, mutta jos asiaa miettii niin ekologista jalanjälkeä voi vähän pienentää.

    Pari virhettä kuitenkin korjaisin.

    Ensinnäkin hevonen voi kyllä tulla allergiseksi myös luonnonyrteille, kuten käytännössä mille tahansa muullekin. (Allergisoiminen muuten tarkoittaa allergiseksi tekemistä, allergisoituminen allergiseksi tulemista.)

    Kuivikevertailusta puolestaan voi saada sen käsityksen, että turve olisi mainituista vaihtoehdoista ekologisesti paras. Näinhän ei ole, jos katsoo asiaa vähän laajemmin kuin hävittämisen näkökulmasta. Turve on uusiutumaton luonnonvara, jonka nostossa tuhoutuu soita. Se on siis kuivikkeista käytännössä kaikkein epäekologisin valinta!

  2. Kiitos Minna kommentistasi!

    Korjasin tekstiä luonnonyrttejä koskien. Kuivikevertailussa vertailin kuivikkeita niiden hävittämisen kannalta. Loppujen lopuksi kaikki kuivikkeet vievät energiaa jonkin verran, ja turve on näistä sellainen ”valmis kuivike”, jota ei tarvitse erikseen valmistaa – näkökulmia asiaan on monia. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *