Viisi vinkkiä syksyyn

Kesä on auttamatta ohi, nyt eletään jo lokakuuta. Puiden lehdet ovat kauniin keltaisia, illat pimenevät ja lämpömittarin elohopea laskee toisinaan nollan alapuolelle. Kun ulkona on märkää, kylmää ja pimeää, ei välttämättä aina innosta lähteä tallille. Monien ratsastusmotivaatio laskee syksyisin. Ehkä koulu vie niin paljon aikaa, ettei edes ehdi tai jaksa lähteä tallille niin usein kuin haluaisi. Onneksi hevosia voi harrastaa myös ilman oikeita hevosia, eikä hevosharrastusta kannata unohtaa kokonaan, vaikka motivaatio hetkellisesti katoaisikin. Alla on viisi vinkkiä siitä, kuinka viettää aikaansa hevosjuttujen parissa vaikkapa omalla kotisohvalla.

 

1. Lue hevoskirjoja tai -lehtiä. Kirjastoista löytyy paljon erilaisia hevosaiheisia romaaneja, jotka tempaisevat lukijan mukaansa ja tarjoavat loistavan mahdollisuuden irrottautua hetkeksi kiireisestä arjesta. Tietokirjoista taas voi oppia paljon uutta tai syventää omia jo olemassa olevia hevostietoja. Tuttujen asioiden kertaaminen on hyödyllistä, sillä monet pikkuseikat ja yksityiskohdat unohtuvat helposti etenkin, jos ei ole mahdollista käydä säännöllisesti ratsastustunneilla tai valmennuksissa. Lukemalla eri kirjoittajien tekstejä voi saada uusia näkökulmia ja vinkkejä eri tilanteisiin ja aiheisiin. Hevoslehdissä annetaan paljon ajankohtaista tietoa esimerkiksi eri lajien kilpailuista, kursseista ja uusista hevosia koskevista tutkimustuloksista.

 

 

2. Katso hevosaiheisia elokuvia tai videoita. Kutsu kaverit koolle rentoutumaan yhdessä leffan pariin tai opettele uutta katsomalla jokin hevosaiheinen dokumentti tai opetusvideo. YouTubesta löytyy myös monia mielenkiintoisia videoita eri aihepiireistä. Monet esimerkiksi lataavat videoita omista valmennuksistaan. Niiden katsominen on hyvä tapa oppia ja ehkä saada lisää motivaatiota omaankin ratsastukseen! Katsomalla videoita tai elokuvia vieraalla kielellä voi samalla kehittää omaa kielitaitoaan ja laajentaa sanastoaan. Voit myös innostua kokonaan uusista asioista, kuten maastakäsittelystä tai temppujen opettamisesta hevoselle. Niistä löytyy paljon tutoriaalivideoita.

 

Pian kisataan taas Horse Show:ssa! Jos ei itse pääse paikan päälle, voi kilpailua katsoa myös televisiosta.

3. Kirjoita oma hevoskirja tai -novelli. Kirjoittaminen on mukavaa ja rentouttavaa puuhaa ja hyvä tapa purkaa omaa inspiraatiota. Jos pitkän tekstin kirjoittaminen tuntuu vaikealta, voi aloittaa vaikka novellista. Usein juonen keksiminen helpottaa, jos pystyy hyödyntämään tarinassa jotain oman elämänsä tapahtumia. Muistele viime kesää. Tapahtuiko hevosten kanssa jotain jännittävää, surullista tai hauskaa? Kohtasitko joitain erityisiä, mieleenpainuvia tai haastavia tilanteita hevosten parissa? Millaisia tunteita ne sinussa herättivät, mitä uutta opit niistä? Haluaisitko kertoa jostain sinulle tärkeästä asiasta myös muille?

 

 

4. Käy läpi kesän aikana otetut kuvat. Kameraasi on ehkä  kertynyt enemmän tai vähemmän materiaalia, jota et ole ehtinyt tai malttanut käydä läpi. Nyt kun valoisa aika vähenee eikä uusien kuvien saaminen ole niin helppoa, on hyvä aika käydä tiedostoja läpi, poistaa turhat kuvat ja tarvittaessa muokata jäljelle jääviä. Jos olet saanut videota omasta ratsastuksestasi, kannattaa katsoa ne ajatuksella läpi. Oman ratsastuksen näkeminen auttaa monia esimerkiksi istuntaongelmien korjaamisessa. On myös mielenkiintoista nähdä, miten oma ratsastus on kehittynyt kesän aikana. Kuvien ja videoiden kautta on ihana muistella mennyttä kesää ja ehkä jo suunnitella ensi vuotta.

 

    Unisieppari-aiheinen koru hevosen jouhista. (suunnittelu & toteutus: Kati Mört)

5. Tee itsellesi muisto suosikkihevosestasi Suunnittele oma jouhikoru ja askartele se lempihevosesi jouhista. Mikäli hevonen ei ole omasi, muista kysyä lupa jouhien leikkaamiseen hevosen omistajalta. Usein häntäjouhia on helpompi käsitellä, koska ne ovat vahvempia eivätkä katkea yhtä herkästi kuin harjajouhet. Voit myös maalata suosikkihevosestasi kuvan tai teettää taulun jostain onnistuneesta valokuvasta.

Artikkeli kategoriassa

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *