Hevosen hankinnassa tulee huomioida monia eri asioita

Päätimme täällä Junnutiimissä toteuttaa postaussarjan, joka käsittelee hevosen omistamisen eri vaiheita. Pyrimme tarjoamaan postaussarjan avulla vinkkejä muille, jotka olemme itse kokeneet hyödyllisiksi tai oppineet matkan varrella. Ensimmäinen osa käsittelee hevosen ostoa, ja oston sunnittelua.

Hevosen omistaminen on vamasti ollut monen unelma ihan lapsesta saakka. Se tuo mukanaan paljon erilaisia kokemuksia, vastuullisuuta, iloa, surua, jännitystä ja paljon muuta. Ajatus omasta hevosesta on monelle se juttu, jonka asettaa tavoitteekseen. Ennen hevosen hankintaa on kuitenkin harkittava monia asioita, eikä ostamisen kanssa kannata kiirehtiä. Oma hevonen antaa silloin kaikista eniten, kun olet itse valmis hevosenomistajaksi.

Ennen myytävien hevosien katselemista olisi hyvä selvittää lähtökohdat. Onko elämäntilanne sellainen, että hevosen osto on ylipäätään mahdollista? Omaa hevosta tai ponia hankkivalla täytyisi olla ratsastustaidon lisäksi tietoa ja kokemusta esimerkiksi hoidosta, ruokinnasta, lääkinnästä ja hevosen yleisestä hyvinvoinnista ja perustarpeista. Jos on alaikäinen, on erittäin suositeltavaa, että edes toinen vanhempi olisi hevosihminen. Hevosen omistaminen vaatii kuitenkin koko perheeltä sitoutumista ja aikaa, ja lisäksi loppupeleissä vanhemmat ovat aina vastuussa hevosesta, jos omistaja on alaikäinen.

Hyvä vaihtoehto ennen hevosenomistajan arkeen, ja huomaa onko hevosen omistaminen juttusi vai ei. Ylläpitohevosen ylläpidon tai vuokrahevosen vuokraamisen lopettaminen on kuitenkin monta kertaa helpompaa, kuin oman hevosen myyminen muutaman kuukauden jälkeen.

Kun hevosen ostoa aletaan suunnittelemaan, on tärkeää miettiä tarkkaan, minkälaisen hevosen tai ponin haluaisit ostaa. Haluatko kisata ja valmentautua aktiivisesti, vai riittääkö sinulle kenties vain hyvänmielen harrastuskaveri? Millä tasolla haluat harrastaa ja mahdollisesti kilpailla? Entä onko hevosen iällä sinulle merkitystä? Näillä muutamalla peruskysymyksellä on hyvä aloittaa. Lisäksi kannattaa miettiä, haluatko tamman, ruunan vaiko orin? Ensimmäiseksi hevoseksi varmin vaihtoehto on ruuna, tai kiltti tamma. Ori on kuitenkin aina ori, joten sen hankintaan sinulla olisi oltava jo paljon kokemusta erilaisista hevosista. Myös se on mietittävä, kuinka paljon on valmis maksamaan hevosesta, ja onko resursseja ylipäätään ylläpitää sitä?

Hevosta hankittaessa kannattaa katsella monia sopivia vaihtoehtoja, mutta samalla pitää omat kriteerit ja käyttötarkoituksen mielessä. Hevosten myynti-ilmoituksia kannattaa katsella monilta eri sivustoilta, joista Hevostalli.net, Ratsut.fi ja Facebookin hevostenmyyntiryhmät ovat yleisimmät. Kaikki hevoset eivät ole myynnissä myöskään netissä, joten kysele rohkeasti tutuiltasi tallilta tai vaikka valmentajaltasi, jos he sattuisivat tietämään jonkun, joka myisi sinulle sopivaa hevosta.

Kun sitten koittaa se hetki, että mahdollisesti sopiva hevonen löytyy, kannattaa ensiksi sopia myyjän kanssa ajankohta, jolloin hevosta voisi mennä katsomaan ja koeratsastamaan. Kun olet menossa katsomaan mahdollista ostoehdokasta, kannattaa aina ottaa ammattilainen mukaan. Vaikka itse osaisit ja tietäisit paljon, on hyvä silti kuulla myös ammattilaisen mielipide. Jos hakusessa on ratsu, oman valmentajan läsnäolo on koeratsastuksessa on kannattavaa, sillä hän näkee yleensä heti, onko hevonen sinulle sopiva.

Kannattaa myös muistaa, että voit mennä koeratsastamaan hevosta enemmän kuin kerran. Koeratsastuksessa kannattaakin vaikka ensimmäisellä kerralla mennä koulua ja koittaa perusasioita ja hevosen toimivuutta niissä, ja toisella kerralla sitten hypätä, jos hevonen tulee myös hyppykäyttöön. Useammalla koeratsastuskerralla hahmottaa myös helpommin, minkälainen hevonen oikeasti on. Yhden ratsastuskerran perusteella on kuitenkin vaikea sanoa, millainen juuri tämä hevonen on. Täytyy muistaa kuitenkin, että hevosillakin on päivänsä.

Hevosta ostettaessa kannatta muistaa myös seikka, että ensimmäistä vastaantulevaa ja koeratsastettua ”ehkä-vaihtoehtoa” ei ainakaan heti kannata ostaa. Odota ja mieti rauhassa, ja katsele vielä muuta tarjontaa, ellet ole varma, että tuo hevonen on juuri se, minkä haluat. Hevosen ostossa maltti on valttia. Ei kannata kuitenkaan suotta kiirehtiä, sillä mielummin omistaa juuri sen oikean, kun ihan hyvän. Tarjonta riippuu myös paljon vuodenajasta. Kesällä on kisakausi meneillään, joten enemmän hevosia on myynnissä ennen kisakautta, tai sen jälkeen.

Kun on sitten jossain vaiheessa löytänyt sen oikean, kannattaa ennen ostamista teettää ostotarkastus. Vaikka hevonen tai poni vaikuttaisi kuinka terveeltä, ei silti silmämääräisesti pysty sanomaan, onko sillä oikeasti kaikki hyvin. Ostatarkastus on kuitenkin pieni hinta siitä, että jälkeenpäin tulisi ilmi joitain ikäviä ongelmia hevosen terveyteen liittyen.

(c) Essi Ahonen

Tiivistetyt vinkit hevosen ostoon:

-Ennen myyntihevosten katselemista selvitä lähtökohdat ja omat vaatimukset. Onko elämäntilanne sopiva hevosen hankkimiseen? Entä minkälainen hevonen miellyttäisi sinua?

-Jos heti ei tule vastaan sopivaa hevosta tai ponia, älä lannistu! Yleensä sen oikean löytämiseen menee hetki. Muista myös, että aina voit itse laittaa ostoilmoituksen myynti-ilmoitusten joukkoon.

-Kun menet katsomaan ja koeratsastamaan hevosta, pyydä vaikka valmentaja tai ratsastuksenopettaja mukaan. Ammattilaisen mielipide on myös hyvä kuulla, ennen kuin tekee päätöstä.

-Varmista, että hevonen on sopiva siihen käyttötarkoitukseen, mihin sitä aijot käyttää.

-Teetä ostotarkastus aina ennen ostamista! Hevosesta ei välttämättä huomaa pällepäin, jos jokin on vialla.

Artikkeli kategoriassa

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *