Vinkkejä kesän hevosleireille

Moni teistä on varmaan menossa heppaleirille kesällä, tai edes jossain vaiheessa. Tämän postauksen tarkoitus onkin antaa vinkkejä itselle sopivan leirin valintaan ja muutenkin vinkkejä leireihin liittyen.

Kun aloitat leiritarjonnan katselun, mieti minkä tyyliselle leirille haluat. Haluatko leirille, jossa saa höntsäillä ja pitää hauskaa. Vai kiinnostaako enemmänkin kunnon tehotreenileiri, jossa pääset kehittymään mahdollisimman paljon.  Tämä helpottaa karsimaan leirejä toisistaan ja onnistunut valitsemaan juuri sinulle sopivan.

Leiriä valitessa täytyy ottaa huomioon tietysti myös oma ja leirin taso. Ei ole järkeä mennä liian haastavalle tai helpolle leirille, koska kaverini menee sille. Saat paljon enemmän irti, kun valitset leirin oman realistisen tasosi mukaan. Kavereita saat leiriltä varmasti, joten sen suhteen ei kannata murehtia valintaa! Mieti myös vaihtoehdot yleis-, este-ja koulupainotteisten leirien joukosta.  Toki vaihtoehtoina on myös erilaisia vuokrausleirejä, jossa saat hevosen ikäänkuin omaksesi ja saat suunnitella ainakin osittain päivien ohjelman itse ja ratsastaa siis myös itsenäisesti.

Valitessasi leiripaikkaa, kannattaa sinun katsella niitä monelta eri taholta.  Leirejä järjestäviä talleja löytää ihan vain Googlesta esimerkiksi hakusanolla ”ratsastusleiri 2017” tai ”ravileiri 2017”. Kannattaa kuitenkin kysellä kavereilta, missä he ovat käyneet leireillä. Näin voit saada tietoa myös talleista hieman monipuolisemmin sekä tuttavien kokemukset kyseisistä leireistä. Myös joissain lehdissä (esim. Hevoshullu) on erillinen leiriliite kesäleiripaikoista. Jos sinulla on Facebook, voit kysellä myös siellä suosituksia leiripaikoista. Sieltä saa yleensä kattavan kokonaisuuden hyvistä leiripaikoista, tai vain yksittäisestä  tallista.

Netin keskustelupalstoiltakin voi löytää hyödyllistä tietoa, mutta täytyy muistaa, että niitä ei kannata kuitenkaan käyttää luotettavimpana lähteenä. Joku voi tahallaan kirjoittaa huonoja asioita talleista tai tieto saattaa olla hyvinkin vanhaa.

Tärkeitä asioita, joihin kannattaa kinnittää huomiota, on ensinnäkin opettajien taso. Varsinkin  jos haluat hieman vaativammalle leirille, kannattaisi opettajan  olla ainakin koulutukseltaan ratsastuksenopettaja.  Leirien sisältö on myös olennainen oas leirejä, joten niitä kannattaa vertailla.  Monissa paikoissa on esimerkiksi yömaastoa, uittamista ja vikellystä. Jos siis haluat kokeilla näitä,  muista tarkistaa, onko kyseisellä  tallilla mahdollisuus näihin.

Leiriohjelman suhteen  kannatta myös miettiä, kuinka paljon vapaa-aikaa haluaa, ja onko leiriohjelma itselle liian täyteenahdettu vai hieman vajaa.  Joillakin leireillä on mahdollista suorittaa ratsastus- ja hoitomerkkejä. Jos olet halukas suorittamaan merkkejä,  muista selvittää myös se etukäteen, onko niihin leirillä mahdollisuus.

Majoitustilat ja niiden siisteys ovat myös  hyvä tarkistaa.  Selvitä myös,  onko majoitustiloissa lämmitystä tai ilmanvaihtoa.  Mitä paremmat majoitustilat, sitä mukavampi ja helpompi on saada nukuttua ja näin ollen saat leiristä kaiken irti, kun oma jaksamisesi ei lopu huonosti nukuttuihin öihin.

Ratsastusleireillä myös tärkeitä huomioonotettavia asiota ovat ratsastusryhmien koko sekä ratsastuskentän ja  mahdollisen maneesin koko.  Jos ratsastusryhmän koko on suuri saattaa henkilökohtainen opetus kärsiä.  Vaikka opettaja olisi kuinka hyvä,  hänellä ei välttämättä riitä aika useaa yksittäistä ratsastajaa kohden.

Ratsastuskentän kokoon kannattaa kiinnittää huomiota, jos se on kovi pieni niin tila ei riitä välttämättä kaikkii tehtäviin, varsinkin jos ryhmäkoot ovat suuria.  Näitä kahta asiaa kannattaa vertailla keskenään.  Maneesi on yleensä teholeireillä plussaa.  Maneesitallilla tuntien tehtävät ja aiheet eivät ole säästä kiinni ja näin ollen kurjien kelien vuoksi ratsastustunnit eivät kärsi.

Monilla leireillä on myös kioski käytössä, josta saa ostaa herkkuja ja lisä evästä. Kannattaa kuitenkin varautua omien eväiden kanssa, jotta voit herkutella varmasti mieleisillä ruuilla kavereidesi kanssa! Taskurahaa kannattaa siis ottaa myös kioskia varten, sekä mahdollisia retkiä.  Retkistä kuitenkin mainitaan aina tallin sivuilla,  joten minkään retken ei pitäisi tulla yllätyksenä.

Jos haluat ottaa leirille oman hevosen mukaan, muista  katsoa, että se on kyseisellä tallilla mahdollista. Yleensä leireillä jaetaan omat hoitohevoset, jolloin päivittäinen hevosen hoito on myös niille joilla ei omaan hevoseen ole mahdollisuutta. Varmista kuitenkin hoitohevosen mahdollisuus, joko leiriesitteestä tai leirin järjestäjältä.

Leirille pitää myös muistaa pakata hyvin, varsinkin pidempiä leirejä varten. Lopuksi olisikin vielä yleinen pakkauslista ratsastusleirille.

-Ratsastusvaatteet ja kypärä
Jos omistat turvaliivin, ota myös se! Joillaikin talleilla se on pakollinen varsinkin silloin, jos ohjelmassa on maastoesteitä. Kannattaa myös ottaa kahdet ratsastushousut sekä jokaiselle päivälle eri ratsastuspaita ja useammat sukat.

-Oleskeluvaatteet
Mukaan kannattaa varata  siis  joka säälle reilusti eri vaatteita, sekä erilaisia takkeja. Myös uimavaatteet kannattaa  otttaa.

-Erilaisia kenkiä
Ratsastuskenkien lisäksi kannattaa ottaa ainakin lenkkarit, kumisaappaat ja jotkin helpot ja nopet jalkaan laitettavat kengät esim. croksit

-Liinavaatteet
Useimmilla leirellä pitää ottaa itse omat lakanat  ja tyynynliina mukaan.  Vaihtoehtoisesti voit ottaa makuupussin, jolloin sinulle tulee vähemmän tavaraa mukaan.

-Hygienia tarvikkeet
Sisältäen henkilökohtaiset tarvikkeesi kuten hammasharjan ja -tahnan, hiusharjan+ponnareita, peseytymisvälineet sekä pyyhe. Mukaan on hyvö ottaa myös hyttysmyrkky ja laastareita.

-Muistiinpanovälineet
Yleensä  leireillä on ohjelmassa teoriaa, johon tarvitset kynän ja vihon. Voit myös pitää halutessasi leiripäiväkirjaa, johon voit kirjata päivän kohokohdat, muistoja ja opittuja asioita.

-Elektroniikkalaitteet ja latausjohdot
Kännykkä on hyvä olla mukana leirillä, sekä tietysti laturi.  Jos sinulla on kamera ja/tai kypäräkamera,  myös ne voi ottaa mukaan. Näin leirin mukavat hetket säilyvä ja voit jälkeenpäin tehdä niistä kollaaseja tai editoida oman leirivideon.

-Paljon hyvää leirimieltä
Leirille kannattaa pakata mukaan myös avoin ja hyvä mieli, sekä suhtautua tulevaan leiriin ennakkoluulottomasti. Jokainen kokee oman leirin tavallansa, joten älä anna muiden huonojen muistojen tai kokemusten vaikuttaa omaasi liikaa.

Leireiltä saa varmasti uusia kavereita ja ainutlaatuisia  kokemuksia, sekä  hyviä vinkkejä  omaan tekemiseen!  Leiri kannattaa varata ajoissa,  koska monille leireille paikat täyttyvät hyvinkin nopeasti. Me Junnutiimiläiset suosittelemme kaikille ainakin yhden leirikesän viettoa, jokaiselle hevosharrastajalle!

Mukavaa leirikesää!

Artikkeli kategoriassa

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *