Haastattelussa keppihevosharrastajat

Keppihevosharrastus on varsin hyödyllinen, hauska ja suosittu harrastus etenkin nuorten keskuudessa, mutta mitä siihen oikein kuuluu? Postaukseen on koottu muutaman 11-14- vuotiaan keppihevosharrastajan haastattelut, sekä esittely Suomen Keppihevosharastajat Ry :stä.

Jessica, 13

Keppihevosharrastuksen ehdottomasti parhaisiin puoliin kuuluu se miten melkein kaikki ovat kavereita. Useimmat tietävät toisensa, saa paljon uusia kavereita kisoista, kuten myös leireiltä. Harrastuksessa ei katsota ikää, ulkonäköä eikä mitä toinen osaa, kenellä on kalliimpi keppari saati kenellä taas rumin ja halvin. Päinvastoin, kaikki on kuin suurta perhettä! Niinkuin hyviä puolia on niin myös huonojakin löytyy, muttei läheskään yhtä paljoa. Huonotkin puolet voi kääntää hyviksi kunhan on asenne kohdillaan ja on varma tekemisistään. Esimerkiksi keppihevosharrastajia kiusataan aika usein, mitä sitten! On muillakin varmasti omia asioita mitä ei halua muiden tietävän, se on nössöä, kun taas me keppariharrastajat järjestämme omia kulkueita ylpeydellä. Uskaltaisivakto kiusaajat tehdä niin? Enpä usko!

Itse aloitin kepparit joskus 7-vuotiaana puukeppihevosilla, kävin jopa yhdet kisat silloisella hevostallillani. Harrastus ei silloin vielä ollut muuta kuin leikkiä, joka sitten kehittyi vuonna 2011 kesällä ensimmäisellä keppihevosleirilläni harrastukseksi. Siitä sitten se lähti! Keppihevoset olen tehnyt siitä lähtien itse varusteineen, toki muutaman ostettuna ja tilattunakin löytyy!

Tällä hetkellä tallissani asuu neljä kepparia aktiivisella käytöllä ja lisää on tulossa. Tallini hevosista jotkut on välillä tunneillani pyörimässä, kun taas toiset on kisaratsujani joita en anna muille ratsastettavaksi, toki poikkeuksia löytyy!

Kuten jo mainitsinkin minulta löytyy kisaratsuja joilla kisaan, tällä hetkellä en pysty kylläkään kisaamaan kovin paljoa polvivamman takia. Kilpailuja yritän järjestää parhaani mukaan milloin missäkin, jos saan kaverin mukaan järjestämään!

Keppihevosillani on vakituisia lomia kuin treenikausiakin. Kaikille olen tehnyt oman suunnitelman mitä ratsastan ja miten, sitten jää vain toteutus jäljelle! Parasta siinä onkin, kun onnistuu haluamassaan asiassa edes kohtalaisesti!

Harrastusta aloitteleville haluaisinkin sanoa, ettei saa lannistua, harjoittelemalla oppii ja sillä pääsee pitkälle!

Jenna, 14

Keppihevosharastuksen hyviä puolia on monipuolisuus, hyvät keppihevospiirit, on paljon kavereita jotka harrastaa myös keppareita sekä saa uusiakin ystäviä ja se on hyvää liikuntaa. Kädentaidotkin kehittyy valmistaessa keppareita ja niille varusteita. Huonoja puolia ei ole melkein ollenkaan, paitsi ehkä ne ihmiset ketkä eivät ymmärrä keppariharrastusta ja kiusaavat siitä.

Sain idean ruveta harrastamaan keppareita kun kaverillani oli pari sukkakepparia ja silloin se harrastaminen oli tosiaan vielä leikkimielistä. Sen jälkeen mulla oli vähän taukoa, mutta pari vuotta siitä aloin harrastamaan tavoitteellisesti, nytolen harrastanut n. 3 vuotta keppihevostelua.

Olen tehnyt suurimman osan keppareistani itse, mutta eiväthän ne mitään parasta laatua ole. Pari muuta kepparia olen ostanut muilta tekijöiltä ja varusteet teen aina itse. Minulla on tällä hetkellä kuusi kepparia, kolme hevosta ja kolme ponia.

Olen kilpaillut pari kertaa, mm. kavereiden järjestämissä kisoissa. En kisaa aktiivisesti, koska pelkään että unohdan radan, mutta jos kilpailen niin menen ainakin kürin. Itse en ole järjestänyt kisoja, mutta haluaisin ehkä tulevaisuudessa.

Mitä tykkäät tehdä eniten keppihevosten kanssa?

Ratsastaa, eli esimerkiksi harjoitella kürejä, hyppiä ratoja tai muutenkin esteitä. Joskus käydään kavereitten kanssa maastossa laukkaamassa tai hyppäämässä maastoesteitä.

Mitä haluaisit sanoa keppihevosharrastusta aloittelevalle?

Ensinnäkin älä välitä kiusaamisesta, ja ole oma itsesi, löydä oma tyylisi, oletko este- , koulu- , vai kenttäratsastaja, päätät itse!

Milja, 11

Hyvät puolet on liikunta, käsityöt ja saa uusia kavereita. Se on niin monipuolista
Huonot puolet ovat, että aika monia kiusataan tämän harrastuksen takia.

Sain idean kun katsoin youtubea ja löysin keppari videon ja aloitin kepparit jo 2011, mutta en ollut niin aktiivinen silloin joten alotin niinsanotusti uusiksi 2014.

Heppoja en tee vielä itse , mutta varusteita kylläkin teen. Omistan neljä kepparia ja yksi on minulla ylläpidossa.
Olen itse järjestänyt  kahdet kisat ja kilpaillut olen aika paljon.

Mitä tykkäät tehdä eniten keppareiden kanssa?

Ratsastaminen on lempiasia ja ratsastan jokaisen 3-4kertaa viikossa.

Mitä haluaisit sanoa keppihevosharrastusta aloittelevalle?

Älkää välittäkö ja kuunnelko haukkujia, ne vain kerää huomiota. Jos esim. haluatte hypätä kepparin kanssa 100cm, niin harjotelkaa ja tehkää se!

Sanni, 13

Hyviä puolia keppihevosissa on ainakin hinta, keppihevosharrastus on todella halpaa. Keppihevosissa on myös mukavaa se, että niillä voi mennä vaikka 15 minuuttia ja voi lopettaa, kuin esimerkiksi ratsastuksessa pitää ratsastaa noin tunti vaikka ei olisi fiilistä. Huonoja puolia on kun keppihevosilla ei voi mennä talvella eikä sateella kunnolla.

Sain idean keppihevosten harrastamiseen 7 vuotiaana katsoessani kaverini ratsastustuntia ja aloitin ratsastamaan keppihevosilla. Ostin ensimmäisen keppihevosen kaupasta ja tein sille suitset itse, mutta nykyään teen kaiken itse jos teen. Omistan 3 keppihevosta.

Olen kisannut keppihevosilla Tampereen hevosmessuilla vuonna 2013, 2014 ja 2016. En ole itse pitänyt kisoja, mutta olen ollut ”assistentti” ystäväni keppihevoskisoissa eli olin järjestämässä niitä.

Tykkään kesäisin tehdä esteitä ja hyppiä niitä, korkein este minkä olen hypännyt on ollut keppihevosen kanssa n.70cm ja ilman n.90cm. Tykkään myös mennä oma keksimiä kouluratoja musiikin tahdissa.

Mitä haluaisit sanoa keppihevosharrastusta aloittelevalle?

Kannattaa rohkeasti kokeilla. Ei kannata kuunnella mitä muut sanovat. Siitä alkaa tykkäämään pikkuhiljaa. Kukaan ei ole huono keppariratsastaja!

Iida-Maria, 11

Hyviä puolia on se että pääsee tekemään käsillä ja huonoja ei oikeestaan ole.

Mistä ja milloin sait idean aloittaa keppihevosharrastuksen?

Sain idean siitä, kun kaverini antoi minulle 7 vuotiaana synttärilahjaksi kepparin, sillä ratsastelin ja siitä se sitten alkoi.

Mä teen ite varusteita, mutta keppareita en osaa tehdä tai no en ole koskaan kokeillut, joten minä kyselen kavereiltani tilauksia. Omistan 5 keppihevosta, mutta minulle on tulossa yksi lisää.

Olen kilpaillut, mutta en ole itse kisoja järjestänyt niin nyt olisi järjestämäni kisat suunnitteilla.

Itse tykkään hypätä esteitä ja maastoilla keppareiden kanssa

Mitä haluaisist sanoa keppihevosharrastusta aloittelevalle?

Että uskaltaisivat rohkeasti aloittaa, kun minä en uskaltanut aloittaa virallisesti, koska pelkäsin tulevani kiusatuksim mutta en tullut ja jatkoin tätä kyseistä harrastusta! Ei kannata siis jäädä miettimään mitä muut ajattelevat tästä harrastuksesta vaan tee sitä mitä sinä haluat!

Suomen Keppihevosharrastajat ry

Suomen Keppihevosharrastajat ry on syksyllä 2016 rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on jakaa tietoa keppihevosharrastuksesta, toimia ”tien risteyksenä” harrastajakunnan sisällä ja järjestää aiheeseen liittyvää toimintaa. Aiemmin Suomen Keppihevosyhdistyksen nimellä toiminut järjestö on ollut olemassa 2000-luvun alkupuolelta asti ja sillä onkin takanaan hyvin värikäs historia.

Yhdistyksen suurin vuosittainen projekti on Keppihevosten este- ja kouluratsastuksen mestaruuskilpailut, jotka ovat kasvaneet vuosi vuodelta, tänä vuonna ne pidetään huhtikuun lopussa Tikkurilassa. Muuhun toimintaan kuuluu viralliset näyttelyt, rekistereitä ja koulutuksia.

SKHH ry:n periaatteita on ilmaisuus, vapaaehtoisuus ja yhdessä tekeminen, siksi suurin osa toiminnastamme tapahtuu netissä, jotta ne ovat mahdollisimman monien saatavilla riippumatta sitä, missä päin maata sattuu asumaan.

 

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *